فهرست مطالب

Holistic Nursing and Midwifery - Volume:15 Issue: 2, 2006

Journal of Holistic Nursing and Midwifery
Volume:15 Issue: 2, 2006

  • تاریخ انتشار: 1384/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نسرین اکبری، خسرو توکل، ندا پروین، معصومه دل آرام، افسانه کاظمیان صفحه 1
    مقدمه
    در سالهای اخیر، افزایش شیوع چاقی کودکان یک مشکل بزرگ بهداشتی محسوب می شود و می تواند موجب بروز مشکلات پزشکی در کودکی، دوران بلوغ و بزرگسالی شود. بنابراین تشخیص چاقی در کودکی یکی از اصول طب پیشگیری اطفال می باشد و بهترین راه برای پیشگیری، شناخت عوامل خطر و محدود کردن آنهاست.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین و مقایسه BMI والدین در کودکان چاق و غیر چاق 12-6 ساله شهر اصفهان در سال 1380 انجام شد.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مورد – شاهدی از بین کودکان چاق12-6 ساله که به مرکز تحقیقات و کنترل چاقی شهر اصفهان مراجعه کردند، تعداد 150 کودک چاق به روش آسان انتخاب شدند وBMI آنها و والدینشان محاسبه گردید. سپس BMI آنها با BMI 150 کودک12-6 ساله غیر چاق که از نظر سن، جنس و محل زندگی باکودکان چاق مشابه بودند و همچنین با BMI والدینشان مورد مقایسه قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج این مطالعه نشان داد که بین BMI والدین با چاقی کودکان ارتباط معنی دار وجود دارد و والدین کودکان چاق نسبت به والدین کودکان غیر چاق، دارای BMI زیادتری بوده اند به عبارت دیگر والدین کودکان چاق در مقایسه با والدین کودکان غیر چاق، بیشتر چاق بوده اند یا اضافه وزن بیشتری داشته اند.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که بین چاقی والدین و چاقی کودکانشان ارتباط معنی دار وجود دارد و چاقی والدین می تواند عامل خطر بزرگی برای چاقی کودکان باشد، بنابراین توصیه می گردد با افزایش آگاهی والدین از چاقی و خطرات آن، مراحل پیشگیری از چاقی کودکان را هرچه سریعتر آغاز کنند.
    کلیدواژگان: چاقی، کودک، والدین، BMI
  • رضا پورمحمد، نسرین مختاری، عاطفه قنبری، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 7
    مقدمه
    عفونت های حاد تنفسی شایعترین بیماری و عامل مرگ و میر کودکان زیر 5 سال می باشد، درمان و مراقبت آن هزینه هنگفتی دارد ودرصورت عدم درمان و مراقبت صحیح، صدمات جبران ناپذیری را ایجاد می کند، پیشگیری از این بیماری مهمتر از درمان آن می باشد و برای پیشگیری، شناسائی عوامل پیشگوئی کننده نقش تعیین کننده ای دارد.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین ویژه گی های فردی، خانوادگی و اجتماعی شیرخواران مبتلا به عفونت های حاد تنفسی انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی– مقطعی در مقطع زمانی دو هفته گذشته می باشدکه در 27 مرکز بهداشتی و درمانی شهر رشت انجام گرفته است. واحد های مورد پژوهش شامل 375 شیرخوار صفر تا 12 ماهه و7/0درصد کل شیرخواران رشت می باشد که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابتدا از والدین در خصوص ابتلای شیرخوار به عفونت حاد تنفسی از دو هفته گذشته سئوال شد که در نهایت 149 نفر از آنان در گروه بیمار و 220 نفردر گروه سالم قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه می باشد وداده ها پس از جمع آوری از طریق آزمون های آماری کای دو ولجیت به کمک نرم افزار SPSS10 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که بین عفونت های حاد تنفسی شیرخواران و ویژه گی های فردی نظیر سن بالای شش ماه (375/1OR=، 002/0= P)، رتبه دوم تولد و بالاتر (011/0= P) وویژه گی های خانوادگی از قبیل سن کمتر از 25 سال مادر (292/0=OR)، تحصیلات زیر دیپلم مادر و پدر (028/0=P، 035/0=P)، متوسط درآمد ماهانه بر حسب تعداد افراد خانواده کمتر از 100هزار تومان(043/0=P) (689/10=OR)، محل سکونت استیجاری(024/0 =P)، مصرف بیش از10نخ سیگار در روز توسط والدین(038/3=P، 036/0= OR)، ابتلای یکی از اعضاء خانواده به عفونت تنفسی(000/0= P) و ویژه گی های اجتماعی از قبیل مراجعه سایر کودکان خانواده به مهدکودک و مدرسه (015/0=P، 047/0=P)، عدم پوشش بیمه درمانی(044/0 =P) و منزل مسکونی با زیر بنای کمتر از 70 مترمربع و تعداد افراد خانواده بیش از 4 نفر(025/0 =P) ارتباط معنی دارآماری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    جهت کاهش عفونت های حاد تنفسی، شیرخواران باید در 6 ماهه دوم زندگی کمتر در معرض تماس با سایرین باشند، تعداد افراد خانواده بیشتر از 4 نفر نباشد، شرایط اقتصادی مطلوب و تحصیلات والدین بالا باشد، اصول بهداشتی در کشیدن سیگار رعایت شود، والدین از نحوه سرایت عفونت های حاد تنفسی آگاهی داشته و زیر بنای منزل مسکونی متناسب با تعداد افراد خانواده باشد.
    کلیدواژگان: عفونت های مجرای تنفسی، عوامل اپیدمیولوژیکی، کودک
  • معصومه جعفری اصل، کلثوم فداکار، محمدعلی یزدانی صفحه 15
    مقدمه
    کم خونی فقر آهن یکی از مشکلات مهم بهداشتی –تغذیه ای در کودکان است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی شیر خواران و کودکان سنین قبل از مدرسه بیشتر در معرض ابتلا به آن می باشند. کودکان در سنین 24-6 ماهگی در معرض خطر کم خونی فقر آهن قرار دارند.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش –تعیین نگرش و رفتار بهداشتی مادران کودکان 6 الی 24 ماهه در پیشگیری از کم خونی فقر آهن می باشد.
    روش کار
    این پ‍ژوهش یک مطالعه توصیفی – مقطعی است که طی آن 169 مادر که دارای کودک 24-6 ماهه بوده و به یکی از مراکز منتخب بهداشتی و درمانی رشت مراجعه کرده بودند مورد پژوهش قرار گرفتند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای حاوی 3 قسمت بود. قسمت اول مشخصات فردی واحدهای مورد پژوهش –قسمت دوم رفتار بهداشتی مادران در مورد پیشگیری از کم خونی فقر آهن و قسمت سوم مربوط به نگرش مادر در پیشگیری از کم خونی فقر آهن می باشد.
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان داد که در اکثریت موارد (6/56%)واحدهای مورد پژوهش دارای رفتار بهداشتی نامطلوب بودند. اکثریت واحدهای مورد پژوهش (8/51%) دارای نگرش مثبت بوده و بین رفتارهای بهداشتی و نگرش مادران همبستگی منفی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    اکثریت واحدهای مورد پژوهش دارای نگرش مثبت در مورد پیشگیری از کم خونی فقر آهن بودند ولی متاسفانه رفتار بهداشتی مطلوب در زمینه پیشگیری از کم خونی فقر آهن نداشتند بنابراین برنامه ریزی برای شناسایی رفتارهای بهداشتی مطلوب توسط مسئولان سلامت کودکان ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: کم خونی فقر آهن، نگرش، رفتار بهداشتی
  • اکرم سلیمانی، محمود محمودی، عباس رحیمی صفحه 21
    مقدمه
    در شرایط کنونی به علت ارتقاء وضعیت بهداشتی و کاهش مرگ و میر، جمعیت کشور افزایش یافته ولی رشد منابع غذایی، اقتصادی، فرهنگی و... متناسب با رشد جمعیت نمی باشد و مهمترین عامل ازدیاد جمعیت، باروری است که تابعی از عوامل اجتماعی اقتصادی و فرهنگی جامعه میباشد بنابراین در صورت یافتن ارتباط معنی دار بین عوامل فوق و باروری ممکن است بتوان با اعمال نفوذ بر این عوامل چه به صورت مستقیم و چه غیر مستقیم کنترل باروری را بدست گرفت و تعادلی بین جمعیت و امکانات برقرار ساخت. از آنجایی که در نتیجه این پژوهش مدلی برای پیش بینی و کنترل باروری در سطح کشور ارائه می شود که مختص کشور ما و استان مازندران میباشد می توان از آن در برنامه ریزی های صحیح کنترل باروری استفاده کرد.
    هدف
    هدف از این تحقیق تعیین عوامل مؤثر بر باروری در استان مازندران می باشد.
    روش کار
    داده های این مطالعه از طرح بررسی عوامل مؤثر بر آهنگ و بازدهی باروری در استان مازندران در سال 79 به وسیله پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش(مشخصات دموگرافیک، اطلاعات باروری و بخش تنظیم خانواده) گردآوری شده است. نوع مطالعه توصیفی - تحلیلی و روش نمونه گیری دو مرحله ای تصادفی میباشد جامعه مورد مطالعه زنان 54 – 10 ساله ازدواج کرده، همسردار میباشد که حجم نمونه با سطح اطمینان 95% و اشتباه کمتر از 2%، 1137 نفر برآورد شد.
    نتایج
    نتایج توصیفی به صورت جداول دو بعدی و سه بعدی تهیه و ارتباط بین متغیر ها با آزمون های مربع کای و دقیق فیشر بررسی شدند سپس از بین عوامل مؤثر بر باروری فاکتورهای سن، سواد مادر، سن ازدواج، سن اولین حاملگی، سالهای زناشویی، ترجیح جنسی، تعداد فرزندان مورد علاقه و کاربرد روش های پیشگیری با روش آنالیز مسیری مورد بررسی قرار گرفتند و اثرات مستقیم و غیر مستقیم این متغیر ها بر کاهش یا افزایش باروری محاسبه شدند و نتیجه اینکه سن مادر وسالهای زناشویی قوی ترین اثر افزایشی و سواد مادر بیشترین اثر کاهشی را بر باروری اعمال میکند.
    نتیجه گیری
    از آنجائیکه کنترل باروری از طریق همه متغیرهای تاثیرگذار ممکن نیست لذا بهتر است توجه بیشتر را روی متغیرهای سالهای زناشویی و سواد مادر معطوف نمود.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، باروری، آنالیز مسیری
  • سیده فاطمه سیدفاضل پور، فریده هاساواری، میترا صدقی ثابت صفحه 27
    مقدمه
    بیماری ایدز مشکل بزرگ جوامع بشری بوده و مانعی بر سر راه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی محسوب می شود. تعداد افراد مبتلا به یا متاثر از ویروس ایدز در سال 2005 به بالاترین حد خود رسیده است یعنی حدود 40 میلیون و 300هزار نفر.تعداد موارد رسمی گزارش شده در ایران تا ابتدای فروردین 84، 700/10 نفر است. بر اساس آمارهای موجود این بیماری در حال حاضر در بین جوانان شیوع بیشتری داشته و میزان آلودگی در زنان گروه سنی 24-15 سال 20 درصد و در مردان 5/13درصد است که این مسئله بیانگر لزوم آموزشهای پیشگیری ازایدز به دانش آموزان خصوصا دختران می باشد. دراین بین بهترین مکان آموزش، مدارس و بهترین آموزش دهندگان معلمان هستند.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی دبیران زن شاغل در دبیرستانهای دولتی شهرستان صومعه سرا در سال1383 انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش و حاوی 20 سئوال در خصوص ماهیت بیماری ایدز و نحوه پیشگیری از انتقال آن بود. با استفاده از روش سر شماری پرسشنامه مورد نظر در بین 110 دبیر زن شاغل توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزا ر spss انجام شد.
    نتایج
    از دبیران زن مورد بررسی 2/58 درصد در گروه سنی 35-26 سال، 1/59 درصد دارای سابقه کار بین 10 0 سال و 5/45 درصد از واحد های مورد پژوهش دارای آگاهی ضعیف بودند و بین متغیر های سن، سابقه کار و منبع کسب اطلاعات با میزان آگاهی ارتباط معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها،توصیه میگرددباتدوین برنامه ها و کارگاه های آموزشی مناسب با همکاری موسسات ذیربط و همچنین پخش برنامه های آموزشی ساده و جالب از تلویزیون، در ساعات مناسب، سطح آگاهی دبیران را افزایش داد تا آنان نیز قادر باشند آموزشهای اثر بخشی را به گروه درمعرض خطر ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: ایدز، آگاهی، دبیران، پیشگیری
  • مریم عدل شعار، صدیقه پاک سرشت، مژگان بقایی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 33
    مقدمه
    امروزه تولد نوزادان کم وزن یکی از جدی ترین مشکلات بهداشتی جهان محسوب می گردد. به طوری که 65 درصد از موارد مرگ و میر نوزادی را موجب می گردند. بنابراین شناسایی عوامل پیش بینی کننده کم وزنی نوزادان توسط پرستاران ضروری به نظر می رسد. با توجه به نتایج تحقیقات که نشانگر اهمیت زیاد عوامل مادری در تولد نوزاد کم وزن هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مادری پیش بینی کننده کم وزنی نوزادان در مادران مراجعه کننده به بیمارستانهای شهر رشت انجام شده است.
    هدف
    هدف از انجام این تحقیق، تعیین عوامل مادری پیش بینی کننده کم وزنی نوزادان مادران مراجعه کننده به بیمارستانهای شهر رشت است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی است که بر روی 2500 نوزاد متولد شده در بیمارستانهای شهر رشت که دارای مشخصات واحدهای پژوهشی بوده اند، انجام شده است که طی آن نوزادان در دو گروه با وزن طبیعی، و دارای وزن 2500 گرم و کمتر دسته بندی شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش: اطلاعات مرتبط با نوزاد و عوامل مادری (عوامل دموگرافیکی، اقتصادی – اجتماعی و طبی) موثر بر کم وزنی نوزاد استفاده شد و داده ها به روش مصاحبه سازمان یافته با مادران نوزادان و مشاهده اطلاعات مندرج در پرونده گرد آوری شدند. تجزیه و تحلیل آماری با تعیین تفاوت بین مشخصات عوامل مادری نوزادان با وزن 2500 گرم و پایین تر با نوزادان وزن طبیعی انجام شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین سن کمتر از 20 سال و بالای 35 سال مادر از عوامل دموگرافیکی و مصرف کم میوه، بیکاری پدر و درآمد ماهیانه 200-100 هزار تومان از گروه عوامل اقتصادی – اجتماعی مادران با کم وزنی زمان تولد نوزاد ارتباط معنی داری وجود داشته است (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به عوامل خاص مادری موثر بر کم وزنی نوزاد، اهمیت نقش مسئولین امور بهداشتی در افزایش آگاهی های عمومی در زمینه سن مناسب حاملگی و تغذیه مناسب و همچنین رشد اقتصادی جامعه بیش از پیش محرز می گردد.
    کلیدواژگان: نوزادان کم وزن، عوامل مادری
  • افسانه کاظمیان، کبری نوریان، ندا پروین صفحه 39
    مقدمه
    بهره وری عامل انسانی در گرو سلامت، انگیزه، روحیه و تعهد آنان است. کارآیی کارکنانی که رضایت شغلی دارندو آنان که از کار خود ناراضی اند همواره مورد بحث و بررسی مدیران بوده است. اهمیت مسئله درمان و پرستاری از بیماران در جامعه بر هیچکس پوشیده نیست. افزایش رضایت شغلی پرستاران باعث ارتقای کیفیت مراقبت دریافتی توسط بیماران می گردد.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین رضایت شغلی و عملکرد کادر پرستاری بیمارستانهای استان چهارمحال و بختیاری انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد که جهت سنجش رضایت شغلی از فهرست توصیف شغلی JDI و به منظور سنجش عملکرد شغلی از فرم ارزشیابی عملکرد که توسط کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی بر اساس شرح وظایف کادر پرستاری تهیه شده استفاده گردید. پس از جمع آوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یکطرفه صورت گرفت.
    نتایج
    براساس نتایج این پژوهش بین رضایت و عملکرد شغلی کادر پرستاری با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون رابطه معنی داری مشاهده نشد. در ضمن8/5% افراد ناراضی،8/35% افراد نسبتا ناراضی، 9/52% نسبتا راضی و 4/5% درصد افراد راضی بودند. بیشترین نارضایتی مربوط به حقوق و مزایا و کمترین آن مربوط به همکاران بود.
    نتیجه گیری
    میزان رضایت شغلی کادر پرستاری کم بوده و هر چند بین این یافته و عملکرد شغلی رابطه معنی داری بدست نیامد.لازم است در جهت افزایش رضایت شغلی کادر پرستاری وترمیم حقوق و مزایای آنان اقدام شود.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، عملکرد شغلی، کادر پرستاری
  • سبحانه کوچک زاده طالمی، عزت پاریاد، الهام بیدآبادی، کلثوم فداکار، زهرا عطرکار روشن صفحه 45
    مقدمه
    تب یکی از شایع ترین علل مراجعه کودکان به بخش اورژانس و سایر کلینیک های درمانی است که می تواند عوارض خطرناکی مانند بروز تشنج را به دنبال داشته باشد. گرچه اقدام اصلی در کاهش تب استفاده از داروهای تب بر است، اما توصیه می گردد که جهت ایجاد درمان موثر و پیشگیری از ایجاد سمیت کبدی و کلیوی از دوزهای درمانی پایین تر استامینوفن استفاده گردد، بنابراین، روش های درمان فیزیکی(غیر دارویی) تب مانند تن شویه در بسیاری از منابع مورد توجه قرار گرفته است.
    هدف
    این پژوهش با هدف مقایسه اثر انجام یک بار و متناوب تن شویه همراه با استامینوفن بر تغییرات درجه حرارت کودکان تب دار بستری در بیمارستان هفده شهریور رشت انجام شده است.
    روش کار
    برای انجام این کار آزمایی بالینی، 228 نفر از کودکان تب دار بستری در بخش های اورژانس و داخلی – عفونی بیمارستان هفده شهریور رشت، به صورت تصادفی تعیین گردیدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعاتی، ترمومتر جیوه ای، دماسنج دیواری، رطوبت سنج، دماسنج ضد آب، استتوسکوپ، لیوان مدرج و سانتی متر پارچه ای بود. ابتدا فرم اطلاعاتی برای هرکدام از واحدهای مورد پژوهش پر گردید و واحدها در دو گروه 114 نفره در مطالعه وارد شدند. پس از اندازه گیری درجه حرارت، یک گروه چهار بار تن شویه با فاصله هر یک ساعت همراه با شربت استامینوفن و گروه دیگر یک بار تن شویه همراه با شربت استامینوفن دریافت نمودند. چهار ساعت پس از شروع مداخله درجه حرارت در هر دو گروه اندازه گیری شد و مورد مقایسه قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که درطول 4 ساعت، چهار بار تن شویه همراه با شربت استامینوفن، بیش از یک بار تن شویه همراه با شربت استامینوفن بر کاهش درجه حرارت بدن کودکان تب دار موثر بوده است(000/0= P).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر بخشی– انجام متناوب تن شویه همراه با مصرف استامینوفن بر کاهش درجه حرارت بدن کودکان پیشنهاد می شود جهت کاهش از مصرف داروهای ضد تب از تن شویه متناوب همراه با داروهای ضد تب استفاده گردد.
    کلیدواژگان: استامینوفن، تب، تنظیم دمای بدن، کودکان بستری
  • ملک نساء مبرهن یکتایی صفحه 52
    یائسگی یکی از مراحل طبیعی زندگی یک زن است که با تغییراتی در تخمدانها و هورمونهای مترشحه از آن همراه است. این تغییرات پیش از قطع سیکل ماهانه اتفاق می افتند. گاه این تغییرات طولانی شده و خود را بصورت افزایش یا کاهش میزان هورمون نشان می دهد. دامنه زمانی این تغییر و تحول بین 10-1 سال متغیر است.
  • مهشید میرزایی تکلیمی، مینو میترا چهرزاد، سیده زهرا شفیع پور صفحه 55
    مقدمه
    حوادث یکی از مهمترین علل مرگ و میردر جهان بوده و پیشگیری از آن یک مسئله اساسی در بهداشت عمومی محسوب می شود. از طرف دیگر حوادث یکی از علل مهم مرگ و میر دوران کودکی بخصوص شیرخوارگی می باشد. بررسی میزان مرگ و میر در گروه سنی 59-1 ماهه 4 استان کشور نشان داد که بیشترین میزان مرگ و میر (2/60%) در سنین11-1 ماهگی بوده و حوادث دومین علت مرگ و میر در این گروه سنی را به خود اختصاص داده است. شایعترین حوادث دوران شیرخوارگی ناشی از سوختگی، خفگی، مسمومیت و آسیب مغزی است که می تواند در مکانهای مختلف رخ دهد. در این بین بروز حوادث در روستاها به علت نظارت کمتر و خانه های با وسعت زیاد و مشغله شدید والدین در فصول خاص بیشتر بوقوع می پیوندد.
    هدف
    هدف این تحقیق تعیین و مقایسه عملکرد والدین کودکان شیرخوار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهری و روستایی شهرستان رشت در مراقبتهای پیشگیری کننده از حوادث سال 1381 می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقایسه ای است، نمونه های پژوهش، 180 نفر از والدین مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهری و روستایی شهرستان رشت بودند که بطور خوشه ایانتخاب شدند، ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر 2 بخش مشخصات دموگرافیک و چک لیست مراقبتهای پیشگیری کننده از حوادث در منزل (سوختگی و برق گرفتگی، خفگی و آسپیراسیون، مسمومیت، سقوط و آسیب به خود) بود.
    نتایج
    نتایج نشان داد اکثریت واحدهای مورد پژوهش در شهر و روستا به ترتیب در زمینه مراقبتهای پیشگیری کننده از آسپیراسیون (88% و 7/97%)، مسمومیت (2/87% و 6/86%) و آسیب به خود (80% و 8/68%) دارای عملکرد مطلوب بودند. در زمینه مراقبتهای پیشگیری کننده از سقوط هر دو گروه دارای عملکرد نامطلوب بودند. اکثریت والدین شهری (6/53%) در مقایسه با والدین روستایی (6/36%) در زمینه مراقبتهای پیشگیری کننده از سوختگی دارای عملکرد مطلوب تری بودند. در زمینه مراقبتهای پیشگیری کننده از حوادث اکثریت والدین شهری (2/59%) در مقایسه با والدین روستایی (40%) از عملکرد مطلوب تری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه بسیاری از صدمات بعلت غفلت و بی احتیاطی والدین، عدم آگاهی والدین، تعداد زیاد کودکان یک خانواده، محیط باز یا محدود خانه ها، خصوصا در روستاها ایجاد می شود، آشنایی والدین از روند رشد و تکامل کودک و نیز آگاهی به این نکته که رخدادهای حادثه آفرین از نظر کودک معنایی ندارند، می تواند در پیشگیری عوارض جسمانی، روانی و اقتصادی ناشی از آن مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد، والدین، پیشگیری، حوادث